Utomhuskonkurransen er en uhøytidelig konkurranse blant et utvalg boligselskaper
Som i fjor var årets utomhuskonkurranse litt utenom det vanlige pga covid-19. Flere steder så vi at fellesområdene kunne være litt forsømt ettersom det ikke har vært enkelt å få gjennomført fellesdugnader for beboere. For flere av de stedene var det gjort en tydelig innsats i både hager og altaner. Vi så på runden mange igangsatte prosjekter. Dette er tydelig «smittsomt». En gjennomgående trend var utplassering av plantekasser og at det plantes bær og frukttrær på fellesområdene til felles nytelse.
Utomhuskonkurransen er en uhøytidelig konkurranse hvor vi forsøker å ta hensyn til de ulike forutsetningene lagene har i forhold til beliggenhet, beplanting, tilrettelegging for sosiale treffpunkt samt avskjerming for trafikk. Over tid ser vi endringer i lagene. Dette kan gå begge veier, men stort sett går utviklingen i en positiv retning.
Årets jury har bestått av Elisabeth H. Urø fra Hageselskapet og Morten Jakobsen fra Vestbo. Befaringen blir gjennomgått i løpet av en dag der vi besøker utvalgte boligselskaper fordelt mellom boligblokker og rekkehus.
På årets utomhuskonkurranse besøkte vi 12 borettslag med blokkbebyggelse og 8 lag med rekkehusbebyggelse. Første stopp på turen var Bekkjakrokane Borettslag i Åsane. Borettslaget er åpent og har en god balanse mellom grøntområde og lekeområde for barn. Fine kantsteiner langs bed og vei. Tydelig at flere hatt brukt tid på altankassene. Fra Flaktveit gikk turen til Haukedalen og Morvik.
Her besøkte vi først Nedre Haukedalen Borettslag hvor vi lot oss imponere. Her hadde flere gått sammen og funnet gode løsninger for en funksjonell utnyttelse og utforming av terrenget. Mye bra beplanting ved bruk av busker, blomster, bær og frukttrær.
I Kyrkjestien Borettslag har et velholdt uteområde med fin beplanting. Gjennomtenkt og gode valg av planter. Det er brukt mye roser. Egen boccia-bane tyder på et godt sosialt samhold i laget.
Raunane Borettslag er bilfritt med to fine lekeplasser for både store og små. Flere fine hager. Vi lot oss merke av den gode symbiosen av poteter og ringblomster i en av hagene.
Fyllingsdalen var neste stopp på kjøreplanen. Ved besøk i Solhammeren Borettslag har vi tidligere kun vært på forsiden av bygget, men baksiden var absolutt verdt et besøk. Laget hadde en god kombinasjon av sommer- og vintergrønne planter med jevn blomstring gjennom hele sesongen. På baksiden var tydelig at planter i krukker «smitter» mellom naboene. Her har de klart å utnytte lommene mellom bygningene med blant annet en frukt- og bærhage. Plommene smakte forresten fortreffelig.
Løvåshagen Borettslag har stort fellesareal mellom husene.
Vi savnet litt benker, men de får pluss for å ha plantet frukttrær til glede for store og små.
Vi tok deretter den korte turen bort til Minken Borettslag. Et velstelt og flott område med fine natursteinsmurer og lukede bed.
Funksjonelt og lett tilgjengelige uteområder for alle aldersgrupper. Siste stopp i Fyllingsdalen var Hesjaholten Borettslag som ligger på Varden. Borettslaget har vunnet utomhuskonkurransen tidligere og fremstår også i år som flott og velholdt. Gode store lekeområder med mulighet for frilek både i laget og tilliggende natur. Fint med en egen gressbane for barn. De får også et pluss for å ha en egen skjermet paviljong.
Etter en kopp kaffe og litt mat gikk turen opp til Bønesheia Sameie og Rå Borettslag. Her var det flere som hadde tatt tak i hagene. Mange små og fine inngangspartier.
I Høgseteveien Borettslag lot vi oss sjarmere over frodige inngangspartier med mye fin beplantning. Borettslaget er bygd opp i tun der en får den gode campingplassfølelsen. Her kan en sitte godt på terrassen å nyte en kopp kaffe samtidig som en prater med naboene.
Turen gikk deretter til Midttun/Kringlebotn der vi først besøkte Sandalskollen Borettslag som har en stor plen med fin beplanting foran blokken. På inngangssiden er det fine bed langs bygget. Rognlia Borettslag og Eikedalen Borettslag ligger tett i tett med bare et borettslag imellom. Begge lagene fremstår både ryddig og pene. Bilfritt bomiljø. I Rognlia lå vi merke til de fine murene ved inngangen til borettslaget og bruk av steinbedplanter som gjør lukingen enklere. I tillegg hadde en fulgt opp trenden med pollinerende blomstereng opp mot garasjeanlegget.
I Fredlundsveien Borettslag på Minde har et stort grøntareal med mange vintergrønne busker. Flere koselige samlingsplasser med benker.
Turen gikk deretter videre til Landås. Ny-Landås Boliglag avd A ligger øverst i Kristofer Jansonsvei.
Laget har en liten grønn lunge på baksiden med muligheter for frilek. Her var det satt opp volleyballnett til glede for både store og små. Utenfor blokkene var det pallekarmer for dyrking av grønnsaker.
Lerkerinden Boliglag har en liten grønn lunge på baksiden av blokken. Vi lå merke til at det var satt opp litt flere sittegrupper siden sist.
De siste lagene som ble besøkt på årets runde var Fløentoppen Borettslag, Fløenmarken Boliglag og Sandviksveien Borettslag. Fløentoppen Borettslag har et ryddig og rent fellesområde med en stor lekeplass plassert midt i laget. Tydelig at mange i laget legger mye arbeid ned i å holde altanene med blomster.
For Fløenmarken Boliglag kunne en fått mer ut av den store gressplenen på baksiden. Her er det plass til sittegrupper, fotballmål og noen frukttrær.
Selv om Sandviksveien borettslag ligger ovenfor en trafikkert innfartsvei til sentrum har en klart å få til en rolig sone for både barn og voksne. Fin beplanting og bruk av elvesteiner.
Her er resultatet etter årets befaring:
Lagene som utmerket seg i år, var Nedre Haukedalen Borettslag og Solhammeren Borettslag. Disse lagene får kr 5 000,- hver.
Premien må brukes til å gjøre det enda triveligere utomhus.
Vi gratulerer!