– Jeg fikk meg en øyeåpner

Å være på boligjakt er en spennende og til tider frustrerende prosess. Skuffelsen er stor når budrunden ikke går veien. Men det finnes en måte å komme lengre frem i køen.

 

Annonsørinnhold fra Schibsted

Henrik var rask med å melde seg inn i Vestbo da han skjønte fordelene ved forkjøpsrett.

Forkjøpsrett er noe mange har hørt om, men kanskje ikke har et aktivt forhold til. Og når tematikken først kommer på bordet, kan det være for sent. Så hva betyr egentlig forkjøpsrett og hvordan kan du bruke den til din fordel? Forkjøpsrett er retten til å kjøpe en borettslagsleilighet til samme pris som høyeste bud, uten at du trenger å være med i budrunden. Som medlem i Vestbo har du forkjøpsrett ved kjøp av nye og brukte boliger – og kan velge mellom nesten 100.000 boliger i hele Norge. Kort fortalt betyr forkjøpsretten at du kommer først i køen.

Nummer 63396

En som så verdien av forkjøpsrett tidlig, er 24 år gamle Henrik Våge Opheim. Han ble Vestbo-medlem i 2021, da han studerte ved Norges Handelshøyskole. Etter å ha vært på leilighetsjakt lenge var Henrik lei av å ikke gå seirende ut av budrundene. Da han endte opp med å miste en leilighet til forkjøpsrett, begynte han å gjøre research: – Det var utrolig kjipt. Jeg visste veldig lite om forkjøpsrett fra før og fikk meg en øyeåpner da jeg skjønte hvor stor betydning det kan ha for hvor du ender opp. – Jeg meldte meg inn i Vestbo med en gang og tenkte at andelsavgiften er en lav pris å betale dersom det skulle bli aktuelt for meg å melde forkjøpsrett. Nå tviholder jeg på medlemsnummeret mitt 63396, sier han med et smil.

En god investering

Og leilighet ble det – riktignok ikke en Vestbo-bolig, men en fin selveierleilighet i Fyllingsdalen. Selv om Henrik ikke fikk bruk for forkjøpsretten sin i denne omgang, har han et langsiktig perspektiv på medlemskapet sitt:

Henrik foran datamaskin

Plutselig kommer jeg over drømmeboligen i 40-årene. Hvis det viser seg å være en Vestbo-bolig, er det veldig greit å ha 20 års ansiennitet i ryggen. Da har jeg større sjanse for faktisk å få den.

Henrik forteller at han skulle ønske han var blitt meldt inn i boligbyggelaget allerede som barn.

Alt som kan gjøre livet litt lettere er verdt å ta del i, spesielt med tanke på at mange unge sliter med å komme seg inn i boligmarkedet.

 

Oppspart ansiennitet

Rita Alvær, kunderådgiver hos Vestbo, forteller at Henriks tankegang rundt ansiennitet er helt riktig.

– Å være proaktiv i et tøft boligmarked er veldig lurt. Hvis Henrik ikke drar nytte av sin oppsparte ansiennitet i fremtiden, kan han enkelt og gratis overføre medlemskapet sitt til nær familie. Du kan i utgangspunktet overføre medlemskapet ditt så mange ganger du vil, sier Rita.

Så lenge medlemskapet ditt ikke er knyttet til et boforhold, kan barn, barnebarn, søsken eller foreldre overta medlemskapet og ansienniteten din.

Hvis flere medlemmer melder forkjøpsrett på samme bolig, er det medlemmet med lengst ansiennitet som først får muligheten til å kjøpe boligen.

 

Ikke bindende ved forhåndsavklaring

Rita forteller at det likevel er viktig å ikke la seg skremme av de lave medlemsnumrene:

– Enkelte tror at det ikke er «vits» å bruke forkjøpsrett med mindre du har et lavtmedlemsnummer. Dette stemmer ikke.

– Å melde forkjøpsrett er ikke bindende, så lenge det ikke er fastprisavklaring. Det betyr at mange melder interesse uten å faktisk kjøpe boligen. Da er det nestemann på listen som kommer først i køen.

Med andre ord, løpet er ikke kjørt selv om du ikke står først på listen fra start.

Ved forhåndsavklaring utlyses boligen på forkjøpsrett for Vestbos medlemmer før boligen er solgt og uten at prisen er oppgitt. Derfor kan du melde interesse for boligen uten forpliktelser.

Ved fastprisavklaring utlyses boligen for Vestbos medlemmer etter at den er solgt. Melding om forkjøpsrett er bindende, og du får boligen dersom du har best ansiennitet.

Slik benytter du deg av forkjøpsrett i Vestbo

1. Bli medlem i Vestbo

2. Følg med på Vestbo.no og finn potensielle boliger

3. Sjekk om det er forhåndsavklaring eller fastprisavklaring

4. Meld forkjøpsrett

Les mer om medlemskap

Bli medlem