Alt du trenger å vite om forkjøpsrett

Som medlem i Vestbo har du forkjøpsrett ved kjøp av nye og brukte boliger i store deler av landet. Det betyr at du har rett til å kjøpe en bolig til den prisen selgeren har akseptert, uten at du trenger å være med i budrunden. Kort fortalt betyr forkjøpsretten at du kommer først i køen.

Boliger utlyst på forkjøpsrett

Alt du trenger å vite om forkjøpsrett

Bruk forkjøpsretten

Forkjøpsretten er den beste fordelen du får som medlem. Du stiller først i køen og kan sikre deg drømmeboligen foran andre.

Bli medlem

vestbo-3

Forhåndsavklaring

Ved forhåndsavklaring utlyses boligen på forkjøpsrett for Vestbos medlemmer før boligen er solgt og uten at prisen er oppgitt. Derfor kan du melde interesse for boligen uten forpliktelser.

Les mer om prosessen ved forhåndsavklaring

Fastprisavklaring

Ved fastprisavklaring utlyses boligen for Vestbos medlemmer etter at den er solgt. Melding om forkjøpsrett er bindende, og du får boligen dersom du har best ansiennitet.

Les mer om prosessen ved fastprisavklaring

Ansiennitet

Som medlem av Vestbo samler du ansiennitet fra det øyeblikket din innmelding er registrert betalt hos oss. Din ansiennitet forteller hvor lenge du har vært medlem og er avgjørende når forkjøpsretten skal brukes. Dersom flere medlemmer melder forkjøpsrett til samme bolig er det medlemmet med lengst ansiennitet som først får muligheten til å kjøpe boligen.

Du kan overføre ditt medlemskap og ansiennitet i Vestbo til andre i familien din (så lenge medlemskapet ditt ikke er knyttet til et boforhold) som trenger et forsprang ut i boligmarkedet.

Forkjøpsrett på nye boligprosjekter

Når boligprosjekter annonseres for første gang, utlyses boligene også på forkjøpsrett, og da vanligvis med tidsfrist på et par uker. Av de som har meldt sin interesse innen fristen, vil de som har lengst ansiennitet få velge bolig først. Etter at fristen er utløpt og de interesserte medlemmene har signert sine kontrakter, er det førstemann-til-mølla-prinsippet som gjelder.

Hva forplikter jeg meg til?

Innen selger har akseptert et bud, forplikter du deg ikke til noe ved å melde din interesse i en bolig utlyst på forkjøpsrett. Det er først når du trer inn i budet som selgeren har akseptert og gjennomfører et kjøp av en bolig med forkjøpsretten at du er bundet. Da gjelder de samme forpliktelsene som ved et vanlig boligkjøp.

Logg inn search