Alt du trenger å vite om forkjøpsrett

Som medlem i Vestbo har du forkjøpsrett ved kjøp av nye og brukte boliger i store deler av landet. Det betyr at du har rett til å kjøpe en bolig til den prisen selgeren har akseptert, uten at du trenger å være med i budrunden. Kort fortalt betyr forkjøpsretten at du kommer først i køen.

Boliger utlyst på forkjøpsrett

Les mer om forkjøpsretten

Bli medlem

Bruk forkjøpsretten

Forkjøpsretten er den beste fordelen du får som medlem. Du stiller først i køen og kan sikre deg drømmeboligen foran andre.

Bli medlem

vestbo-3

Forhåndsavklaring

Ved forhåndsavklaring utlyses boligen på forkjøpsrett for Vestbos medlemmer før boligen er solgt og uten at prisen er oppgitt. Derfor kan du melde interesse for boligen uten forpliktelser.

Les mer om prosessen ved forhåndsavklaring

Fastprisavklaring

Ved fastprisavklaring utlyses boligen for Vestbos medlemmer etter at den er solgt. Melding om forkjøpsrett er bindende, og du får boligen dersom du har best ansiennitet.

Les mer om prosessen ved fastprisavklaring

Ansiennitet

Som medlem av Vestbo samler du ansiennitet fra det øyeblikket din innmelding er registrert betalt hos oss. Din ansiennitet forteller hvor lenge du har vært medlem og er avgjørende når forkjøpsretten skal brukes. Dersom flere medlemmer melder forkjøpsrett til samme bolig er det medlemmet med lengst ansiennitet som først får muligheten til å kjøpe boligen.

Du kan overføre ditt medlemskap og ansiennitet i Vestbo til andre i familien din (så lenge medlemskapet ditt ikke er knyttet til et boforhold) som trenger et forsprang ut i boligmarkedet.

Storbysamarbeidet

Vestbo samarbeider med de største boligbyggelagene i Norge. Dette samarbeidet kaller vi Storbysamarbeidet.

Storbysamarbeidet gir deg som er medlem en unik mulighet når det gjelder forkjøpsrett. Forkjøpsretten fungerer nemlig på tvers av boligbyggelag og bygrenser og du får forkjøpsrett til mer enn 90 000 boliger over hele landet. Det vil si at Vestbo-medlemskapet ditt kan komme godt med hvis du skal studere eller jobbe i en annen by.

Samarbeidet ble etablert i 2008 og gir til sammen ca. 340 000 medlemmer muligheten til å skaffe seg bolig i de andre byene gjennom forkjøpsretten. Ser du etter bolig i en av disse byene får du ansiennitet fra da samarbeidet ble inngått, hvis ditt medlemskap er eldre enn aktuell dato.

Disse boligbyggelagene er med i Storbysamarbeidet:

Vestbo i Bergen
Oversikt over brukte boliger som er utlyst på forkjøpsrett

Boligbyggelaget USBL i Oslo og Omegn
Oversikt over brukte boliger som er utlyst på forkjøpsrett

Bate Boligbyggelag i Stavanger og Sandnes
Oversikt over brukte boliger som er utlyst på forkjøpsrett

Boligbyggelaget Tobb i Trondheim
Oversikt over brukte boliger som er utlyst på forkjøpsrett

Boligbyggelaget Nobl i Bodø
Oversikt over brukte boliger som er utlyst på forkjøpsrett

Boligbyggelaget Bonord i Tromsø og Harstad
Oversikt over brukte boliger som er utlyst på forkjøpsrett

Sørlandet Boligbyggelag i Kristiansand
Oversikt over brukte boliger som er utlyst på forkjøpsrett

Som medlem i ett av disse boligbyggelagene har du storbyansiennitet fra 1. oktober 2008, i TOBB fra tidligst 1. mai 2009, Nobl fra 1. juli 2012 og Sørlandet Boligbyggelag fra 1. mars 2023.

Dersom du benytter deg av forkjøpsretten og får den boligen du ønsker i en annen by, må du bli medlem i boligbyggelaget hvor boligen er tilknyttet. Du beholder din ansiennitet i Vestbo.

Forkjøpsrett på nye boligprosjekter

Når boligprosjekter annonseres for første gang, utlyses boligene også på forkjøpsrett, og da vanligvis med tidsfrist på et par uker. Av de som har meldt sin interesse innen fristen, vil de som har lengst ansiennitet få velge bolig først. Etter at fristen er utløpt og de interesserte medlemmene har signert sine kontrakter, er det førstemann-til-mølla-prinsippet som gjelder.

Hva forplikter jeg meg til?

Innen selger har akseptert et bud, forplikter du deg ikke til noe ved å melde din interesse i en bolig utlyst på forkjøpsrett. Det er først når du trer inn i budet som selgeren har akseptert og gjennomfører et kjøp av en bolig med forkjøpsretten at du er bundet. Da gjelder de samme forpliktelsene som ved et vanlig boligkjøp.

Bli medlem