– Nesten for godt til å være sant

Ved hjelp av et 75 år gammelt medlemskap i Vestbo, sikret Robin seg drømmeleiligheten i Sandviken uten å delta i budrunden. Under boligjakten oppdaget han noe helt uventet.

 

Annonsørinnhold fra Schibsted

Robin jobber til daglig som compliance manager i Sbanken (et konsept fra DNB). Han har funnet seg godt til rette i Bergen og flyttet inn i sin nye leilighet i Sandviken 1. oktober.

Da Robin skulle flytte fra Oslo til Bergen for å starte i ny jobb, trengte han raskt et sted å bo. Diskusjonen rundt boligkjøp hadde dukket opp tidligere, og da mormoren lurte på om han ville overta et Vestbo-medlemskap med ansiennitet fra 1948, kunne han ikke takke nei:

– Jeg visste ingenting om medlemskapet før mormor fortalte om det. Det viste seg at min grandonkel arvet medlemskapet mine oldeforeldre opprinnelig hadde. Heldigvis for meg valgte han å beholde det i alle disse årene, til tross for at han aldri har brukt det selv.

Som medlem i Vestbo har du blant annet forkjøpsrett ved kjøp av nye og brukte boliger og kan velge mellom nesten 100.000 boliger i hele Norge. Kort fortalt betyr forkjøpsretten at du kommer først i boligkøen, hvor lave medlemsnummer kan være en stor fordel. Lite visste Robin om hvor nyttig medlemskapet skulle bli for han.

 

Fra å leie til å eie

Østlendingen pakket sekken og dro over fjellet. Robin var usikker på hvor han ville bosette seg i den nye byen og valgte derfor å leie bolig først. På forhånd hadde han blitt oppmerksom på at Vestbo tilbyr utleie av leiligheter til sine medlemmer.

– For å kunne leie bolig gjennom Vestbo må du først og fremst være medlem, men også være under 35 år. Dette ble et supert alternativ for meg som trengte bolig relativt kjapt. Robin fant seg godt til rette i utleieleiligheten, men det var kun en midlertidig løsning og boligjakten fortsatte:

– Jeg hadde i utgangspunktet ikke tenkt å kjøpe bolig før til neste år. Men jeg var jevnlig innom både Finn.no og Vestboappen for å se hva som var tilgjengelig på markedet. Plutselig kom han over en unik leilighet i Sandviken.

Robin inne i leiligheten

– Jeg hadde i utgangspunktet ikke tenkt å kjøpe bolig før til neste år. Men jeg var jevnlig innom både Finn.no og Vestbo-appen for å se hva som var tilgjengelig på markedet.

– Listen over hva jeg ønsket meg var ganske lang, men denne leiligheten huket av alle boksene mine. Den lå i toppetasjen, med egen altan, gode solforhold og særegne detaljer, som skråtak, karnapper og mange vinduer.

Det viste seg også at Robin allerede hadde en spesiell tilknytning til stedet.

 

Benyttet forkjøpsretten

– I prosessen delte jeg boligannonsen med min mor, som umiddelbart stusset litt over adressen. Hun sendte den videre til mormor, som bekreftet mistanken: Oldeforeldrene mine bodde i akkurat dette bygget, i etasjen under leiligheten som var til salgs.

– Jeg fikk ikke akkurat mindre lyst på leiligheten da jeg fant ut av det. Begeistringen var også stor innad i familien, sier han med et smil.

Det var bare én hake; boligen var allerede solgt til noen andre. Heldigvis var Vestbo forretningsfører på boligen, noe som betydde at Robin kunne melde forkjøpsrett.

– Jeg kastet meg rundt og kom meg på visning. Å kjøpe bolig gjennom forkjøpsrett føles ganske rart, spesielt når det er snakk om fastprisavklaring. Her ramler jeg inn og ser hva boligen er solgt for, for så å kunne snappe den opp til samme pris.

Ved fastprisavklaring utlyses boligen for Vestbos medlemmer etter at den er solgt. Det er bindende å melde forkjøpsrett og du får boligen dersom du har best ansiennitet.

 

Robins oldefar
Robins oldemor

Lang ansiennitet ble avgjørende

Og bolig ble det. Robins lange ansiennitet gjorde at han utkonkurrerte et annet Vestbo-medlem som hadde meldt forkjøpsrett. Nå går han inn gjennom dørene i bygget hvor oldeforeldrene har gått før ham. For 60 år siden brukte Robins oldemor øverste etasje til å tørke klær, nå nyter oldebarnet den nydelige utsikten fra sin lekre toppleilighet.

– At akkurat denne leiligheten skulle bli min, er nesten for godt til å være sant. Jeg kan prise meg lykkelig for at grandonkel tok vare på absolutt alt, sier han og ler.

– Jeg må jo nesten holde tradisjonen ved like og beholde medlemskapet mitt i lang tid fremover.

Som medlem i Vestbo har du forkjøpsrett ved kjøp av nye og brukte boliger – og kan velge mellom nesten 100.000 boliger i hele Norge. Kort fortalt betyr forkjøpsretten at du kommer først i køen.

Les mer om medlemsskap

Bli medlem