Greske lammeboller med gresk salat og tzatziki gir gode minner om sol, sommer og greske tavernaer.
Tzatziki er en dressing som brukes mye i Hellas og Tyrkia. Noen synes det er greit å bruke rømme istedenfor yoghurt naturell. Da får du en mildere smak. Bruker du seterrømme blir tzatzikien fyldigere.
Ingredienser 4 porsjoner
- 400 g kjøttdeig av lam
- 0,5 ts salt
- 0,25 ts pepper
- 2 båter finhakket hvitløk
- 0,5 stk. finhakket rød chili
- 1 ts tørket rosmarin
- 3 ss olje
Gresk salat
- 2 stk. tomat
- 0,5 stk. agurk
- 0,5 stk. rødløk
- 1 stk. fetaost
- 3 ss virgin olivenolje
- 0,5 stk. sitron
- 1 ts tørket oregano
Slik gjør du
Rør sammen lammedeig, salt og pepper til en seig deig. Tilsett hvitløk, chili og rosmarin. Form til kjøttboller som tres på spyd eller pinne.
Pensle bollene med olje og grill dem i 4-5 minutter på hver side, eller stek dem i stekepanne.
Skjær tomater og agurk i skiver, og løk i ringer. Ha løken i en liten skål og press sitronsaft over. Bland med fingrene og la stå noen minutter. Fordel salatingrediensene på tallerkener og legg på sitronmarinert rødløk. Dryss med litt oregano og drypp over litt olje.
Server kjøttbollene med tzatziki.
Tzatziki
Ingredienser 4 porsjoner
- 3 dl gresk yoghurt
- 1,5 stk. agurk
- 0,5 ts salt
- 2 båt hvitløk
- 0,5 ts nykvernet pepper
Slik gjør du
Riv slangeagurk på råkostjernet og dryss på salt. La det trekke 5-10 minutter, og press ut vannet. Bland agurk sammen med finhakket hvitløk og yoghurt. Smak til med nykvernet pepper.
«Verdens beste ostekake»
En kake som oppfyller alle krav til en perfekt ostekake! Passe søt og syrlig, fløyelsmyk i konsistensen og med en knasende god bunn. Nam!
Ingredienser 12 porsjoner
Bunn
- 12 stk. havrekjeks
- 100 g smør
- 0,5 ts malt kanel
Ostefyll
- 600 g kremost naturell
- 1 dl seterrømme
- saft og skall av 1 stk. sitron
- 150 g sukker
- 1 ts vaniljesukker
- 4 stk. egg
Søt rømmekrem
- 2 dl seterrømme
- 3 ss melis
Slik gjør du
Knus kjeksen grovt og ha den i en matprosessor sammen med romtemperert smør og kanel. Kjør alt til en jevn masse. Hell kjeksblandingen i en springform med løs bunn, 24 cm i diameter. Fordel kjeksblandingen godt og klem det sammen som til en bunn. Stek bunnen på nederste rille ved 180 °C i 10 minutter.
Rør ost og rømme til en klumpfri røre. Tilsett resten av ingrediensene og visp det sammen. Hell ostefyllet over kjeksbunnen. Skru ned temperaturen på ovnen til 140 °C og stek kaken i 1 time – 1 time og 15 minutter.
Kaken er ferdig når den har stivnet langs kantene, men fortsatt ”disser” på midten. Da smaker den aller best! Avkjøl kaken helt.
Stivpisk rømme og melis og fordel kremen over kaken.
Lag kaken dagen før den skal serveres. Ostekaken trenger litt tid for å stivne etter steking.
Tekst/oppskrifter er hentet fra www.matprat.no
Foto @Matprat