Nå produserer vi vår egen strøm
Vi gjennomfører nå tiltak for å redusere energiforbruket og gjøre bærekraftige oppgraderinger på våre kontorer i Bergen sentrum.
Vi gjennomfører nå tiltak for å redusere energiforbruket og gjøre bærekraftige oppgraderinger på våre kontorer i Bergen sentrum.
Kontorbygningen vår i Strandgaten 196 i Bergen er i ferd med å bli et mer energieffektivt bygg. I løpet av våren og sommeren 2024 har det blitt montert nye vinduer i flere etasjer, taket er re-tekket og vi har montert solceller på taket.
– Med solceller på taket vil vi kunne produsere 10 – 15 % av vårt årlige energibehov, sier Trond Losvik som er juridisk direktør i Vestbo og har ansvaret for Vestbos egne eiendommer.
– Bygget vårt i Strandgaten ligger solrikt og ideelt til for montering av solceller. Vi ønsker også å skaffe oss mer kompetanse på dette feltet og utredet både solceller og vindturbinløsninger som alternative energikilder til det vi hadde i Strandgaten fra før. Vi har tidligere montert energigjenvinner og varmepumper for å optimalisere energibruken i bygget. Solcellene på taket vil være et supplement til dette og dekke mellom 10 – 15 % av vårt årlige energibehov på en bærekraftig måte. Vindturbiner gikk vi bort i fra ettersom bygget ikke var egnet for dette.
En solcelle omgjør energien i sollyset til elektrisk energi. Dette skjer helt av seg selv og uten noen form for påvirkning fra annet enn lyset som skinner på panelene. Solcellene absorberer sollyset og genererer en elektrisk ladning. For å danne et solcellepanel blir solcellene seriekoblet. Når solceller brukes for å skape energi slippes ingen klimagasser ut i luften. Og ettersom solen produserer mer energi enn vi trenger, er solen en viktig energikilde i overgangen til ren energi. Som en fornybar og utslippsfri energikilde, har solenergi mindre påvirkning på miljøet enn andre metoder for kraftproduksjon.
Kilde: SNL
– Vi har fått støtte fra Enova som finansierer ca. 40 % av kostnadene med prosjektet vårt. Detter er et pilotprosjekt der vi sammen med leverandøren Soltak har fokusert mye på å lære underveis. Dette har nok gitt noe høyere kostnader, men er en investering i kompetansebygging. Vi regner med å få tilbake investeringen vi har gjort i løpet av ca. en 10 års periode, avhengig av strømkostnader, rentenivåer m.m. Levetiden på solcellene skal være + 30 år med jevnlig tilsyn og vedlikehold.
– Som nevnt har vi byttet de fleste vinduene i bygget, installert energigjenvinner og varmepumper. Vi har også gjort noe etterisolering. Totalt sett regner vi med at disse tiltakene kan gi oss energibesparelser på 30 – 50 % på bygget. Bygget var før de siste tiltakene plassert i energiklasse C, som vi håper å kunne løfte opp i B med de siste vindusutskiftningene og solcellene på taket.
– Vestbo har hatt prosjekt- og byggeledelse og har samarbeidet med representanter fra byggherren og entreprenører i denne prosessen. Dette betyr at prosjektet har gitt oss verdifull læring og betydelig kompetanse, forteller Trond.
Vestbo yter teknisk rådgivningsbistand til ca. 750 boligselskaper. Erfaringene og kompetansen vi har fått med prosjektet vårt i Strandgaten vil vi også bruke i vår rådgivningsvirksomhet overfor boligselskapene.
Det skjer en stor utvikling innenfor ENØK-området og vi må som boligbyggelag til enhver tid kunne serve våre kunder med adekvate tjenester. Samarbeidet med ulike aktører innenfor fornybarfeltet har også gitt oss et verdifullt kompetansenettverk som våre forvaltningskunder vil nyte godt av, avslutter Trond
Prosjektet i Strandgaten 196 er gjennomført med støtte fra Enova, forteller Mats Tranøy, som er teknisk rådgiver og byggeleder i Vestbo.
– Vi har god kunnskap om de ulike støtteordningene og har bistått flere av boligselskapene våre med søknadsprosessen. Jeg kan blant annet nevne at tre av boligselskapene våre nylig fikk betydelige energitilskudd/tilsagn på prosjekter:
Tidligere har Bjørgene borettslag 1 i Haugesund fått tilsagn om kr 8 160 000. Til sammen utgjør dette kr 31 160 000 i tilskudd fra Enova. Bergen kommune har nylig gitt tilsagn på drøyt 3,6 millioner kroner.
– Alt dette kommer beboerne våre til gode, sier Mats Tranøy som er teknisk rådgiver og byggeleder hos Vestbo.
Enova arbeider for Norges omstilling til lavutslippssamfunnet. Omstillingen krever at vi kutter utslipp av klimagasser, bidrar til teknologiutvikling og innovasjon, og skaper nye verdier. Enova ønsker flere innovative energi- og klimaløsninger, og har flere målrettede støttetilbud.
Kilde: Enova
Våre ansatte gjennomgår kontinuerlig kursing og sertifisering for å være oppdatert på regelverk og muligheter.
– Slik kan vi tilby den aller beste rådgivningen innenfor energi- og ENØK-tiltak. Det har vært nyttig lærdom å gjennomføre energikartlegging på eget bygg, forteller sier Per-Steinar Nilsen, som er gruppeleder på teknisk rådgivningsgruppe i Vestbo.
Ta gjerne kontakt med oss på tlf. 55 30 96 00 for en uforpliktende prat hvis du har spørsmål som gjelder energikartlegging for ditt boligselskap oppfordrer han.